עיצוב בית מודרני

ההבדל בין עיצוב בית מודרני לעיצוב בן זממנו רבים סבורים, שעיצוב מודרני ועיצוב בן זממנו אחד הם, אך קיימים הבדלים מהותיים בין שני סגנונות עיצוב אלו, על אף הקווים המשותפים בינהם.
עיצוב בית מודרני מול עיצוב בית בן זממנו- קווים להשוואה.

ההבדלים בין שני הסגנונות

הסגנון המודרניהסגנון המודרני נטוע אי שם בשנות ה-20 של המאה הקודמת, עוד בימים, שנקרא ארט-דקו, סגנון המאופיין בהקפדה על פרטים ומתכתב עם קוביזם ועיטורים גיאומטריים. הארט דקו שואב השארה ממצריים הקדומה, מהבלט הרוסי, ומושפע מזרמים מהפכניים באומנות, שהכוונה כאן היא לערער על המקובל וליצור "משהו" שונה ואחר. בישראל בניינים כמו "קולנוע מוגרבי", בתל אביב, אשר כלל גג, שנפתח בקיץ, וקולנוע "אלהברה" ביפו, מזוהים עם הסגנון המיוחד.
הסגנון המשיך קדימה לאחר מלחמת העולם השנייה והתפתח עד שנות ה-70 של המאה הקודמת, הקווים שומרים על מינימליזם, ניקיון ובנייה ישרה, מעט קישוטים ורמת שימושיות ונוחות גבוהה של הפריטים בחלל.
בעיצוב הפנים הסגנון יבוא לידי ביטוי בחומרים וצבעוניות, השומרים על הקשר עם הטבע.

חומריםהחומרים, המזוהים לרוב עם בית בעיצוב מודרני יבואו לידי ביטוי במוטיבים ארציים המחוברים לאדמה כמו עץ, אבן, שעם, במטרה ליצור בחלל תחושה של "טבעיות" אולי כדי לתת מענה לתהליך העיור המהיר, שאירע בשנים, שסגנון זה שגשג בכלל חלל.

צבעוניות בית בעיצוב מודרני נהנה מצבעוניות, השואבת את השראתה מהטבע, גוונים של טורקיז, כחול שמיים, זהב, כסף, ירוק לימוני, ירוק זית וחום, יעטרו את המרחב ויתפזרו בין הרהיטים ופריטי האבזור השונים- התוצאה עושר צבעוני וחיות, שתורמת לתחושת ההרמוניה והחמימות במרחב

סגנון עיצוב בן זמננו/ חדישסגנון העיצוב בן זממנו/ חדיש, התפתח לאחר שנות ה-80 ובמקביל להתפתחות טכנולוגית רמת השפעה, התפתחות המחשב. הוא משלב בין תרבות הפופ והאופנה, ומעוניין להביא לבית ניחוח רענן של נעורים וחדשנות.
מבחינת ארכיטקטורה, הסגנון ממשיך את הקו המודרני, אך נהנה מתחכום רב יותר אודות לפיתוחים טכנולוגיים, שמאפשרים לעבוד עם חומרים בצורות חיתוך שונות, שלא ניתן היה לעבוד איתן קודם.
אפשר לומר, שסגנון העיצוב בן זמננו, אף הוא שואב השראה מאומנות מהפכנית ומהזרמים המינימליסטים בעיקר.
סגנון עיצוב בן זמננו משרה אווירה קרירה ומינימליסטית בזכות החומרים והצבעים המונוכורמנטיים.

חומריםכאשר מילת המפתח היא "ניקיון", ואולי גם "שקט" אין זה פלא, שסגנון עיצוב בן זמננו נקרא גם הייטקיסטי, ולא בכדי, שכן העדפת מתכות שונות כמו אלומיניום, פליז, ברזל לצד זכוכיות, שישולבו במרחב (כמעקה לצד גרם המדרגות ובפריטי הריהוט עצמם) יוצרות אווירה קרירה ואפילו "קלינית".

הצבעיםבשונה מהסגנון המודרני, המבקש ליצור צורת חיים טבעית במרחב האורבני, סגנון עיצוב בן זמננו/ הייטיקסטי, שומר על השקט. אפור על גווניו, שחור ולבן, מלך המונוכרום, מככבים בבתים, המתהדרים בסגנון זה. שילובי הצבע יהיו מינוריים בלבד, אבל ברורים וחדים, כמו כחול אינדיגו, ירוק בקבוק, כתום תפוז ואדום בורדו.

נקודות הדימיון בין שני הסגנונותשני סגנונות העיצוב, המודרני ובן זמננו, נהנים משלושה מוטיבים חוזרים, שמאפשרים ליצור שילוב הולם ביניהם:

המוטיב הראשון: שמירה על אסתטיקה מינימליסטיתשימוש בריהוט לשם מטרתו בלבד, ספה, שתי כורסאות, שולחן קפה או קוקטייל, שולחן צד, נורות שולחן, הכל מדוד ומסודר, תוך שמירה על מרחב ומעברים פתוחים בין פריטי הריהוט השונים.
המינימליזם יבוא לידי ביטוי גם במיעוט קישוטים ופרטי נוי כדי להבטיח שקט במרחב

המוטיב השני: קווי ארכיטקרטורה נקיים שני הסגנונות שואבים השארה מאומנות מהפכנית, האחד מהארט דקו והקוביזם, והשני מהזרם המינימליסטי, לאור זאת נשמרת חזות אדריכלית אסתטית זהה, שבאה לידי ביטוי בקווים ישרים, ממש כמו בסגנונות הסקנדינבים ובקווים האורבניים. (אם כי בסגנון המודרני ישנה נטיה ל"קימורים" בפריטי הריהוט)

המוטיב השלישי: חלוקת החלל במרחב הן סגנון העיצוב המודרני והן סגנון עיצוב בן זמננו דוגלים ביצירת "חללים פתוחים", מיעוט בדלתות וקירות וריבוי פתחים וכניסה של אור טבעי.
תכונה זו הופכת את שני הסגנונות הללו לאידיאליים, כאשר מתכננים בניה ירוקה, שדוגלת בעקרונות של מיצוי משאבי הטבע, ושילוב מרחב החוץ עם הפנים.

עיצוב בית מודרני בשילוב סגנון עיצוב בן זמננו הלכה למעשה כאמור, בזכות שילוש של שלושת המוטיבים: מינימליזם, קווים נקיים וחלל פתוח ניתן ליצור עיצוב בית מודרני, שמתכתב עם מוטיבים בני זמננו בשתי תצורות:
התצורה הראשונה, על ידי בחירת צבעוניות, שמתכתבת עם העיצוב המודרני, חיפויי עץ וגוונים חמימים ונעימים לצד ריהוט בקווים אנכיים ומחומרים מודרניים.
התצורה השניה, היא ביצוע העקרון ההפוך, יצירת מעטפת מינימליסטית מונוכרומנטית בגווני לבן, שחור ואפור, ובחירה של ריהוט עץ טבעי מבדים רכים, נעימים, בציפוי קנבס, כותנה, עור או בד ג'קרד יוקרתי.
(תוצאה, שמזכירה את העיצוב הסקנדינבי, שממחיש את השילוב בין שני הסגנונות).
דרכים נוספות לשלב בין שני הסגנונות יבואו לידי ביטוי בשילובים בין הרהיטים השונים, לדוגמא משטח עבודה מברזל או נירוסטה, שאליו ישודכו כיסאות עץ ולהיפך.

לסיכום, כפי שראינו, רבים מייחסים את סגנון עיצוב בן זמננו לעיצוב המודרני, אך קיימים הבדלים מהותיים בין שני סגנונות אלו: הראשון שבהם שואב השראה מסגנונות עיצוב מהפכניים כמו קוביזם וארט דקו, מבקש לשמר אווירה טבעית ונינוחה במרחב, ומתאפיין בריהוט בעל קימורים.
השני שבהם, שואב השראה מן המינימליזם, מציע חללים קרים בצבעים שקטים ובריהוט בעל קווים חדים.
השילוב בין שני סגנונות אלו יוצר תמהיל מעניין של טבע לצד אסתטיקה, ממש כפי שרואים בסגנון העיצוב הסקנדינבי.
ובנימה אישית יותר, אפשר להישאר נאמן לסגנון מסויים ו"ללכת איתו עד הסוף", אין ספק, שהתוצאה תהה לא פחות מבית מגזיני למהדרין, מנגד, חשוב להבין מהן ההעדפות האישיות ולתת להן ביטוי, גם אם הן "חורגות" מהכללים.
מוזמנים לספר לי כאן בתגובות מהו הסגנון האהוב עליכם, אהבתם? שתפו חברים וחובבי עיצוב!