עיצוב בית ישראלי
כשאני חושבת על צירוף המילים :"בית ישראלי" מיד עולה בעיני הקונוטציה לבית פתוח, מואר, בית, שאוהב לארח, חלונות רחבים, אוויר, ריח של ניקיון, ופרקטיות רבה. נראה כי, על אף שהנגריות וחנויות העיצוב הישראליות בעיקר מייבאות טרנדים מהעולם, צומח פה גל של חובבי עיצוב, שרוצה להפיק יותר מהחלל הפנימי (וגם החיצוני) שלו. מהם מקורותיו של העיצוב הישראלי?, האם הוא יישום נוסף של הסגנון הים תיכוני? ומהם העקרונות המנחים של העיצוב הישראלי?
מקורות העיצוב הישראלי
שנות ה- 50 תקופת הצנע, תל אביב מתהדרת בבתי בוהו עם מרפסות פתוחות, בניה מודרנית, שמתכתבת עם התב"ע מימי המנדט, הבתים ארוכים, המרצפות 10 על 10, התקרות גבוהות והחלונות צרים, כך שמתאפשר מעבר אולטימטיבי של הבריזה מן הים אל החלל הפנימי.
אך בשונה מהעיצוב הבריטי, שהטביע חותמו בימי הקמת העיר הלבנה, ומתאפיין בעיקר בריהוט עץ בחיפוי בד, הדפסים פרחוניים על אביזרי הטקסטיל ותחושה של "כובד" מסוים.
העיצוב הישראלי התאים עצמו לאקלים ים תיכוני. כי בית ישראלי לא יכול להרשות לעצמו "משקל עודף" ביום קיץ חם.
אני משווה את העיצוב הישראלי גם להיבטים של תזונה, בחורף ישנה נטייה להעדיף אוכל, ש"ממלא את הבטן", נזיד עדשים, בשר בקר, תבלינים, שמחממים ומנחמים אותנו, ואילו בקיץ, כל מה שאנחנו רוצים היא תחושת האוורר והקלות, ולכן ישנה העדפה ברורה לאוכל טרי, קל להכנה, צלחת רעננה וצבעונית של פירות, או סלט עלים עם מעט גבינה וסלק, חגיגה של צבעים בעיניים, מלאות אנרגטית. ואולי התיאור הנכון ביותר לרעיון מאחורי העיצוב, שצמח מן השטח.
כי עיצוב ישראלי הוא בעיקר הרגשה….
הרגשה של קלילות, רוך, נחמה, אוכל של אמא, וגם כן.. צלחת סלט קרירה. הריהוט והאבזור נעים לעין, שואב השראה מההיסטוריה המשפחתית, מתרפק על העבר, שילוב של קערה עתיקה על שידה חדשה, או גובלן ישן בכניסה. זה העבר והווה שלנו, שנשזרים ביחד לכדי מקשה אחת.
קווי מתאר, ששואבים השראה מהים.
העיצוב הישראלי הוא מיזוג של תרבויות, ממש כמונו, מזרח עם מערב, דרום מול צפון, נגיעות של ריהוט מראטן או מתכת, בעיצוב מהודר, כיסויי בד עם הדפסים אתניים, כלי הגשה מפורצלן, הכל מתאגד לו ביחד לכדי חוויה של אירוח ומחיה, ששוברת מוסכמות וחוקים, ויותר מכל מספרת את הסיפור של העם.
בעיצוב ישראלי נעדיף צבעים בהירים, ונשלב עמם את גווני הים, מניפת טורקיז-כחול- אדום- צהוב- אבן וחום, תיטמע נפלא בכל חלל.
מינוני הצבע, יאפשרו התאמה רב עונתית, ובעזרת הטקסטיל הנכון, נאפשר לאוורר ולשנות את החלל.
מה לא נראה בעיצוב ישראלי קלאסי?
לא נראה את השיקיות הכבדה והקולוניאלית, שכה מאפיינת את העיצוב האנגלי והאמריקאי, לא נראה גם סגנון מקבע, כמו הסגנון הצרפתי, שמגדיר את אופיו של הבית, ועשוי אף לנתק אותו מהסביבה בה מתקיים. נמעט גם לראות התקבעות לגוון אחד, שמגדיר את החלל ואף עשוי להגביל אותו כמו החום, שיוצר מראה "עצי", "חורפי", ופחות משתלב עם האקלים הים תיכוני- מדברי.
בית ישראלי, הוא תולדה של מיזוג, קיבוץ גלויות, נגיעות אירופיות וים תיכוניות, המון משחקי אור, ריהוט פרקטי, גוונים חיים והחופש לשנות ולחדש מתי שרוצים.
מירי אנג'ל, אדריכלית פנים ומעצבת בשרון, במרכז ובתל אביב, לשיחת ייעוץ ותיאום פגישה, צרו קשר 054-7213581